Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC

Eredeti cím: Tangled
Rendező: Nathan Greno, Byron Howard
Producer(ek): Roy Conli
Szinkronhangok: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
Játékidő: 100 perc
Bemutató: 2010. November 24.
Bevétel: $ 592,461,732

2010-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 50. Disney-film, igencsak nagy hangsúlya volt a stúdió életében. Az animációs játékfilm rendezői Nathan Grenom és Byron Howard, producere Roy Conli. A forgatókönyvet Dan Fogelman írta, a zenéjét Alan Menken szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés kalandfilm. Amerikában 2010. november 24-én, Magyarországon 2010. december 2-án mutatták be a mozikban.

A történet kezdetén leesik egy darabka a Napból, amiből később egy varázserejű aranyvirág nő ki. Évszázadokkal később egy királyság épül ezen a földön, aminek királya és királynéja éppen gyermeket vár. A királyné azonban súlyosan megbetegszik ez idő alatt, s a betegségén csak a csodavirág ereje segíthet. Azonban a virágot ugyancsak magának akarja Nyanya Banya, egy önző vénasszony, aki elveszett fiatalságát akarja visszaszerezni a virág erejével. Végül a király és a csapata megtalálja a csodavirágot, melynek a leve meggyógyítja a királynét, aki egy egészséges leánygyermeket szül, hosszú aranyszínű hajjal. A virág bűverője a kislány hajában él tovább, azonban ha levágják azt, a csodaerő elszáll belőle, a lány haja pedig bebarnul. Ezért Nyanya Banya, mivel mindenképp magáénak akarja a neki fiatalságot adó csodaerőt, elrabolja a kis hercegnőt, és az erdő mélyén egy magas toronyban rejti el a gyermeket, akit sajátjaként nevel fel. Szigorúan tiltja őt, hogy valaha is kimerészkedjen a toronyból, azt mondván, varázserejű haja miatt sok gonosz ember akarná őt bántani. Eközben pedig, minden évben, a király és és királyné, a hercegnő születésnapján, izzó lámpásokat enged fel az égbe, abban a reményben, hogy eltűnt kislányuk egy nap hazatér.
18 évvel később Aranyhaj egy gyönyörű, kedves, és több mint 30 méter hosszú hajú lánnyá érik, aki magányosan él a toronyban, ahonnan soha nem szabad elmennie, Nyanya Banya intelme szerint. Ő azonban mégis összeszedi a bátorságát, és a születésnapján útnak indul a közeli királyságba, hogy megnézze az égő lámpásokat. Ennek előzménye, hogy a tornyában rejtőzik el Flynn Rider, a királyság legkeresettebb bűnözője, akit üldöz a palotaőrség, mert ellopta birodalom eltűnt hercegnőjének koronáját. Aranyhaj elrejti az értékes holmit, és addig nem hajlandó visszaadni, amíg Flynn el nem kíséri őt a királyságba, a lámpások estéjére. Így hát közösen útnak indulnak, habár kezdetben nem igazán szívlelik egymást. Közben nyomukban a palotaőrség, akik hajthatatlanul üldözik Flynnt, valamint követi őket két erős bandita, a Szurka Piszka fivérek, akik segítettek Flynnek a rablásban, és most követelik a részüket. Továbbá Nyanya Banya is felfedezi Aranyhaj eltűnését, így elindul utánuk, hogy bármi áron, de visszajuttassa a lányt a toronyba.
Aranyhaj és Flynn végül eljut a királyságba, ahol a lámpások éjszakáján csodálatos estét töltenek el kettesben. Ráébrednek, hogy mindketten igencsak megszerették a másikat. Aranyhaj végül odaadja Flynnek a koronát, mivel most már bízik benne. Ő azonban lemond róla, és inkább önként átadja a Szurka Piszka fivéreknek, azt remélve, hogy így megóvhatja Aranyhajt a bajtól. A két bandita azonban a korona helyett inkább magát Aranyhajt akarják, akinek tudomást szereznek varázserejű hajáról. El akarják őt rabolni, ám ekkor megérkezik Nyanya Banya, aki megmenti Aranyhajt a banditáktól (valójában, mindezt ő maga tervelte ki, hogy manipulálja Aranyhajat, és visszavigye a toronyba). A csalódott lány, mivel azt hiszi, Flynn árulta el őt, visszatér anyjával a toronyba, míg Flynnt elfogja a palotaőrség, és akasztásra ítélik.
Flynn, a szintén tömlöcbe került Szurka Piszka fivérektől fényt derít a történtek valódi hátterére, és néhány jó barátja segítségével megszökik a börtönből, majd elindul a toronyba, Aranyhajhoz. A királyságban tapasztaltakból, és a régi emlékeiből, Aranyhaj ráébred, hogy ő maga az elveszett hercegnő, és vádlóra fogja Nyanya Banyát, amiért elrabolta őt. Ekkor érkezik meg Flynn is, akit azonban Nyanya Banya egy óvatlan pillanatban tőrrel leszúr, majd távozni készül, magával kényszerítve Aranyhajat is. A lány azonban arra kéri, hadd gyógyítsa meg szerelmét a varázshajával, és akkor önként vele megy. Flynn azonban nem engedi, hogy Aranyhaj újabb rabságban töltse le az életét, s utolsó erejével levágja a lány haját, ami így elveszti bűverőjét. A bűverő nélkül Nyanya Banya is elveszti örök fiatalságát, belegabalyodik Aranyhaj hajába, és kiesik az ablakon. Amikor lezuhan, nem marad belőle semmi más, mint fekete por. Látszólag Flynn is meghal, őt azonban megmentik Aranyhaj érte hullajtott könnycseppjei, amelyben, mint kiderül, sokkal nagyobb varázslat lakozik, mint a lány hajában.
Aranyhaj végül egyesül valódi szüleivel, s a királyi család nagy örömmel fogadja be Flynnt is maguk közé. Később megrendezésre kerül a két fiatal esküvője is, amelyre meghívják minden barátjukat, s az egész királyság hatalmas boldogságban ünnepel.

MICIMACKÓ

Eredeti cím: Winnie the Pooh
Rendező: Stephen J. Anderson, Don Hall
Producer(ek): Peter Del Vecho, Clark Spencer
Szinkronhangok: Jim Cummings, Jack Boulter, Travis Oates, Bud Luckey, Tom Kenny, Craig Ferguson, Kristen Anderson-Lopez, Wyatt Hall, Huell Howser
Játékidő: 69 perc
Bemutató: 2011. Június 15.
Bevétel: $ 49,871,429

2011-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely az 51. Disney-film rendezői Stephen J. Anderson és Don Hall. Az animációs játékfilm producerei Peter Del Vecho és Clark Spencer. A forgatókönyvet Clio Chiang, Don Dougherty, Brian Kesinger, Nicole Mitchell, Jeremy Spears és Kendelle Hoyer írta, a zenéjét Henry Pryce Jackman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés filmvígjáték. A film része a Walt Disney Klasszikusok történelmének, és a legújabb része a Disney Micimackó filmsorozatának. Alapjául Alan Alexander Milne Micimackó című regénye és az 1977-es Micimackó kalandjai szolgál, amit szintén a Disney készített. A film a második adaptációja Milne művének, amely az előző filmhez hasonlóan szintén, a regény történetét eleveníti meg. Annak ellenére, hogy a Disney bevezette a számítógép animációs filmek gyártását, a Micimackó elődeihez hűen, hagyományos, kézzel rajzolt technikával készült.

A film cselekménye három Micimackó történetet mond el, Milne művei közül. Az első azt dolgozza fel, amelyben Füles elveszíti a farkát, és többiek új farokpótlót, próbálnak találni a mindig búskomor csacsinak. A második azt mutatja be, hogyan találkozott Malacka egy Elefánttal. A harmadik pedig azt a történetet vetíti elénk, amelyből megtudhatjuk, mivel tölti Róbert Gida a reggeleit. Amikor a Százholdas Pagony lakói azt üzenetet kapják, hogy Róbert Gidát foglyul ejtette egy mindenki által félt, rettenetes (ám képzeletbeli) szörnyeteg a "Rögvest", merész expedíciót indítanak barátjuknak a megmentésére (hasonlóan, ahogy a Micimackó visszatér c. részben).
A történetek ebben a filmben egy szálon futnak, ellentétben a Micimackó kalandjaiban, ahol minden történet egy újabb fejezetre bomlik. Így ebben a filmben, míg mindenki Róbert Gida mentőexpedíciójában vesz részt, Füles megpróbál újdonsült farokpótlóival boldogulni, több-kevesebb sikerrel, és mikor a többiek bajba kerülnek, csak Malackán múlik, hogy sikerül-e kihúznia a barátait a csávából, és szembenéznie a titokzatos, félelmetes szörnyeteggel, mely mindannyiukat veszéllyel fenyegeti. Közben egy mellékszálon, Micimackó mindennél jobban szeretne mézet szerezni, ám Róbert Gida megmentésével kell törődnie, így a lemondás komoly próbatételnek ígérkezik számára...
A végén persze minden jóra fordul: Róbert Gida épségben visszatér a barátaihoz; kiderül, hogy a Rögvest mely Róbert Gida levelében szerepelt, cseppet sem egy szörny, hiszen ő azt írta, "visszajön, rögvest". Micimackó szerencsésen megtalálja Füles farkát, ami egész végig Bagoly csengőzsinórját helyettesítette. Visszajuttatja a csacsinak, aki nagyon boldog hogy visszakaphatta. Micimackó jutalma természetesen nem marad el; egy gigantikus, mézzel teli csupor lesz munkájának édes gyümölcse.

RONTÓ RALPH

Eredeti cím: Wreck-It Ralph
Rendező: Rich Moore
Producer(ek): Clark Spencer
Szinkronhangok: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch
Játékidő: 100 perc
Bemutató: 2012. November 2.
Bevétel: $ 471,222,889

2012-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 52. Disney-film rendezője Rich Moore, aki a Simpson család és a Futurama című sorozatokat is rendezte. Az animációs játékfilm producere Clark Spencer. A forgatókönyvet Jennifer Lee írta, a zenéjét Henry Jackman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Amerikában 2012. október 29-én, Magyarországon 2012. november 1-jén mutatták be a mozikban.

A történet a videójátékok világában játszódik. Amikor a játékterem bezár, és az utolsó ember is elhagyja az üzletet, a videójátékok szereplői kiléphetnek a szerepkörükből, és önálló életet élhetnek a játékban, vagy azon kívül. Rontó Ralph már több mint harminc éve a Javító Félix nevű videójáték rossz-fiúja, melyben az ő feladata lerombolni az épületeket, amiket a játék főhőse Ifjabb Javító Félix megjavít. Ralph elégedetlen a szerepével a játékban, azt szeretné, ha egyszer végre őt is elismernék az emberek, és körberajonganák, akárcsak Félixet. Amikor tudomására jut, hogy érkezett a játékterembe, egy új high tech videójáték a Hero's Duty, amelyben a főhőst egy magas elismerésű aranyéremmel jutalmazzák, esélyt lát arra, hogy megszerezze az érmet, s ezzel végre tiszteletet érdemeljen ki a saját játéktársai körében. Így hát belebújik az egyik játékos egyenruhájába, s a játék végig-vitelével hajt rá, hogy megszerezze az érmet. Terve sikerrel jár, ám a felbukkanása komoly kavarodásokat okoz a játékban. És, mivel eközben nem látja el a szerepkörét a saját játékában, a videójátékot hibásnak vélik, s fennáll a veszélye, hogy a tulajdonos, Mr. Litwak megszüntesse azt, ami a játék valamennyi játékosának, otthontalanságát és végét jelentené. Ráadásul, Ralph játékok közti ámokfutása közben a tudta nélkül szabadjára enged egy vírust, ami a játékterem összes játékát súlyos veszéllyel fenyegeti.
Ralph végül megszerzi az aranymedált, ám röviddel azután elveszti azt a Sugar Rush nevű gokardversenyzős játékban. Itt megismerkedik Vanellope von Schweetz-el, egy életvidám kislánnyal, aki, mint később kiderül, egy rendeltetésellenes szereplő a játékban. Vanellope megszerzi Ralph érméjét, amit arra használ fel, hogy nevezni tudjon a gokardfutamra, mert, ha megnyerné a versenyt, felkerül a játékosok listájára, és végre a játék teljes jogú tagjává válna. Ám a játék vezetője, a Nasi király szigorúan ellenzi ezt, és megparancsolja a szolgáinak, hogy fogják el Vanellope-t és újdonsült segítőjét Ralphot. Mivel Ralph érméje már beépült a játék programjába, mikor a kislány nevezett vele, csak úgy kaphatja azt vissza, ha Vanellope megnyeri a versenyt. Közös erővel készítenek egy autót a számára, és Ralph megtanítja a lányt jól vezetni. A kettejük egymás iránti ellenszenvéből később igazi barátság születik. Eközben Félix, Ralph keresésére indul a Sugar Rush-ban, a Hero's Duty parancsnokával Calhoun őrmesterrel, aki a vírus kiirtásán fáradozik. Végül mindketten a Nasi király várbörtönébe kerülnek, fogolyként.
A Nasi király ráveszi Ralphot, tágítsa el Vanellope-t a versenyzéstől, mert, ha bekerülne a játékba, és az emberek látják a hibásságát, azt fogják gondolni, hogy elromlott a játék, és ha a játék megszűnik, megszűnik ő is létezni, mert egy hibás karakter nem tud kilépni a játékából. Ralph, Vanellope épségért aggódva, végül összezúzza a lány gokardját, amit ő árulásnak vél, és megszakítja vele a barátságát. A bánatos Ralph visszatér a saját játékba, ahol tudomására jut, hogy a távolléte és Félix eltűnése miatt a játékot meg fogják szüntetni. Eközben felfedezi, hogy a Sugar Rush borítóján Vanellope képe szerepel, és azt, hogy a lány egykor igazi játékos volt, ám a Nasi király betört a játékprogramba és kiirtotta őt. Viszont, ha Vanellope megnyerné a versenyt, a játék automatikusan újra indul, és ő ismét visszanyerné eredeti szerepkörét. Visszatér hát a Sugar Rush-ba, és a kiszabadított Félix segítségével megjavítja Vanellope gokardját, hogy a lány indulhasson versenyen. Azonban a Nasi király mindent megtesz, hogy ez ne történjen meg, s végül fény derül valódi személyére: ő Turbó, egy régi autóversenyzős játékból, akit mindenki halottnak hitt, mikor puszta féltékenységből tönkretette a saját, és egy másik játék programját. Vanellope végül már majdnem áthajt a célon, ám ekkor a vírus, ami idővel megszaporodott, lerombolja a Sugar Rush világát. A játékosok elmenekülnek, ám Vanellope hibássága révén, a játékban ragad. Ralph azonban nem mond le a barátjáról, és végül támad egy ötlete: felrobbantja a diétás cola hegyet, amelynek előtörő lávája magába nyeli a vírust, így a játék megmenekül. A bosszúszomjas Turbó szintén odavész a vírussal együtt. A láva csaknem Ralphot is elnyeli, ám Vanellope időben a segítségére siet a kocsijával, és megmenti őt.
Félix végül megjavítja a versenypályát, Vanellope áthajt a célon, és átalakul Vanellope hercegnővé, aki a játék tényleges vezetője és főhőse. Ezután ő és Ralph nehéz búcsút vesznek egymástól. Ralph, Félix-szel együtt visszatér a játékukba, ami így továbbüzemel, és néhány bónuszkarakter felvételével, sikeresebb lesz, mint valaha. Ralph továbbra is tartja szoros barátságát Vanellope-val, s ettől kezdve mindenki másképp tekint, a "mégsem olyan rosszfiúra".

JÉGVARÁZS

Eredeti cím: Frozen
Rendező: Chris Buck, Jennifer Lee
Producer(ek): Peter Del Vecho
Szinkronhangok: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana
Játékidő: 102 perc
Bemutató: 2013. November 22.

Bevétel: $ 1,280,802,282

2013-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje alapján készült. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Shane Morris írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm. Észak-Amerikában 2013. november 27-én, Magyarországon 2013. december 5-én mutatták be a mozikban. A magyar premierje az eredeti premier tervezett időpontja után egy héttel volt. Az 53. egész estés animációs film a Walt Disney Picturestől, amely a második Walt Disney-klasszikusokhoz tartozik, az Aranyhaj és a nagy gubanc után, ami számítógépes animációval készült. A történet alapjául Hans Christian Andersen A Hókirálynő című meséje szolgált, noha a mozifilm jelentősen eltér az eredeti műtől. A Jégvarázst már évekkel ezelőtt tervbe vették, a munkálatai azonban csak 2011-ben kezdődtek el, amikor is Chris Buck, a Tarzan társrendezője foglalta el a film rendezői székét. A zenéjét Christophe Beck és a Robert Lopez, Kristen Anderson-Lopez házaspár szerezte. A mozifilm már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott a kasszáknál, valamint a kritikusok külön elismerésben részesítették a zenéjét. A mozifilmben a legjobb eredeti betétdalok hangzanak fel a Disney-reneszánsz kor filmjei óta.

Arendelle királyságában a királyi család legidősebb lánya, Elza hercegnő különleges hatalom birtokában van: képes jeget és havat varázsolni a tenyerével. Egy alkalommal, mikor a kishúgával, Annával játszik, csodás képessége súlyosan megsebesíti a testvérét, akit véletlenül a fején talál el a varázs. A király és a királyné az erdő mélyén élő, varázserejű trollokhoz viszik a kislányt, hogy ott meggyógyítsák. A trollok királya meg is gyógyítja Annát, mely során kitörli a kislány emlékezetét a nővére képességeiről, de figyelmezteti a szüleit, ha a jégvarázs Anna szívét találja el, könnyen meg is halhatott volna. Elza a gondolattól rettegve, hogy az ereje újból ártani fog a húgának, ettől fogva elszigeteli magát a külvilágtól, így Annától is. Évekkel később Anna és Elza szülei egy hajóútra mennek, melyen viharba kerülnek, és odavesznek a tengerben.
Három évvel a szülők halála után méltóságok özönlenek Arendelle-be a világ minden tájáról Elza nyár közepi, koronázási ünnepségére, ugyanis az eddigi hercegnő elérte a koronázáshoz szükséges életkort. Köztük van Bronzország hercege, aki az új királynő által akarja megszerezni Arendelle gazdagságát. Az ünnepség elérkeztével Elza egyre jobban fél, hogy képtelen lesz kordában tartani az erejét, Anna viszont alig várja az ünnepélyt, hogy új emberekkel ismerkedhessen meg. Az utcán sétálva találkozik a jóképű Hans herceggel a szomszédos királyságból, akivel azonnal szerelembe esik. Az ünnepség során csodás időt töltenek el kettesben és Hans megkéri Anna kezét, aki igent mond. Elza azonban ellenzi az eljegyzést, és mikor a két testvér vitába száll egymással, Elza ereje elszabadul, a palota padlóját hirtelen hegyes jégdárdák borítják be. A királyság lakói megrémülnek a látványtól, Bronzország hercege boszorkánysággal vádolja meg Elzát. A rémült Elza elmenekül a kastélyból, eközben minden felületet jég kezd beborítani, még a kikötő vize is befagy.
Anna vállalja, hogy helyrehozza a dolgokat és elindul Elza után, hogy megkeresse őt. Távollétében a királyság irányítását Hansra bízza.
Elza felmenekül a magas hegyekbe, ahol úgy dönt, többé nem fog félelemben élni, és szabadjára engedi mágikus erejét, ami – tudtán kívül – az egész királyságra fagyos telet hoz. Anna, Elza után kutatva a hegyekben, találkozik Kristoffal, a jegesemberrel és rénszarvasával, Svennel. Kristoff vállalja, hogy a lány kísérője és kalauza lesz a hegyvidéken. A páros rövidesen megismerkedik Olaffal, a beszélő hóemberrel, akit Elza varázsa hozott létre. Olaf, akárcsak Anna és Kristoff, vissza akarja hozni a nyarat Arendelle-be (nincs tisztában azzal, hogy hóember lévén a melegben elolvadna) így elkíséri őket a magas, hófödte hegyekbe, ahol Elza jégpalotája áll.
Anna, Elza jégpalotájába érve, elmondja testvérének, hogy Arendelle-ben beköszöntött a tél, majd arra kéri, térjen vissza a királyságba, hogy helyrehozza. De Elza visszakozik, mert nem tudja hogyan tegye meg, továbbá még mindig retteg attól, hogy az erejével ártani fog az embereknek, legfőképp Annának. Elza egyre zaklatottabb lesz Anna jelenlététől, s végül az egyik jégvarázslata eltalálja a testvérét, közvetlenül a szívénél. Hogy megvédje a húgát a továbbiakban, Elza megteremti a Hóriást, egy hatalmas hószörnyet, hogy kidobja Annát és Kristoffot a jégpalotájából.
Kristoff rövidesen felfedezi, hogy Anna haja fehérré változik, így elviszi őt örökbefogadó családjához, a trollokhoz, hogy segítsenek rajta. A trollkirály szerint csak az „igaz szeretet” mentheti meg Annát, hogy feloldja megfagyasztott szívét. Kristoff mihamarabb igyekszik visszavinni őt a kastélyba, bízva abban, hogy egy igaz szerelmes csók Hans és Anna közt képes megmenteni őt.
Eközben Bronzország hercegének emberei és Hans megostromolják Elza jégpalotáját, legyőzik a Hóriást, a királynőt pedig fogságba ejtik. Abban bíznak, hogy Elza halála véget vet a fagyos télnek Arendelle-ben. Hans megpróbálja rávenni Elzát, hogy oldja fel a varázst, ő azonban még mindig nem tudja, hogyan tegye. Kristoff visszaviszi Annát a kastélyba, ahol a szolgálókra bízza, akik rögvest Hans elé viszik. Hans azonban nem csókolja meg Annát, mivel, felfedvén valódi szándékát, az a célja, hogy félreállítsa Elzát az útjából, és ő legyen Arendelle uralkodója. Annát egy szobába záratja, hogy megfagyjon, Elzát pedig ki akarja végeztetni, ő azonban az ereje segítségével megszökik a börtönből. Ugyanekkor Olaf megszökteti Annát a palotából.
Mivel Elza félelmei egyre nagyobbak, az ereje csak fokozódik, és szörnyű, pusztító hóvihar csap le a királyságra. Olaf minden erejével igyekszik Annát melegen tartani, hogy meg ne fagyjon. Ráébreszti Annát, hogy Kristoff az igaz szerelme, és minél hamarabb össze kell őket hoznia, hogy megcsókolják egymást. Kristoff is igyekszik visszaérni a palotába, mivel rájön, hogy szereti Annát. Hans rátalál Elzára, és azt hazudja neki, hogy Anna halott, mégpedig miatta. Elza bánata lecsitítja a hóvihart, ezt kihasználva Hans arra készül, hogy megölje őt a kardjával. Anna észreveszi ezt, és utolsó életerejével megmenti Elzát, ám közben jéggé fagy. Elzát mérhetetlen bánat tölti el húga halála miatt. Pillanatokon belül azonban Anna kiolvad, mivel a nővére igaz szeretete felolvasztotta őt a jégvarázsból.
Elza rájön, hogy a szeretet a kulcsa, hogy kordában tudja tartani az erejét. Ezen felismerés alapján felolvasztja az országot a tél alól, és még Olafot is életben tartja, egy saját hófelhőt varázsol a feje fölé. Így Olaf vágya teljesül, mert megláthatja a nyarat. A történtek után Hans börtönbe kerül, majd kitoloncolják az országból, Bronzország hercege pedig megszégyenülve, kereskedelmi szerződés nélkül tér vissza országába.
Kristoff és Anna végre megcsókolják egymást. Elza támogatja a kapcsolatukat: Kristoffot udvari jégszállítóvá és pohárnokká nevezi ki és megajándékozza egy új szánnal. Elza megígéri, hogy soha többé nem fog elzárkózva élni, ezzel helyreállítja a testvéri kapcsolatát Annával, és az egész királyság ünnepel.

HŐS6OS

Eredeti cím: Big Hero 6
Rendező: Don Hall, Chris Williams
Producer(ek): Roy Conli
Szinkronhangok: Scott Adsit, Ryan Potter, Daniel Henney, T.J. Miller, Jamie Chung, Damon Wayans Jr., Genesis Rodriguez, James Cromwell, Maya Rudolph, Alan Tudyk
Játékidő: 102 perc
Bemutató: 2014. November 7.

Bevétel: $ 657,827,828

2014-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Marvel Comics képregények szuperhősein alapul. Az 54. Disney-film rendezői Don Hall és Chris Williams. Az animációs játékfilm producere Roy Conli. A forgatókönyvet Jordan Roberts, Robert L. Baird és Daniel Gerson írták. A zenéjét Henry Jackman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi akciófilm. Amerikában 2014. november 7-én, Magyarországon 2015. január 8-án mutatták be a mozikban.

A történet San Fransokyo-ban játszódik (egy kitalált város, amely Tokió és San Francisco keveréke). Főhőse a 13 éves Hiro Hamada, egy igazi szuperzseni, aki nagyon szereti a robotikát. Szabadidejében San Fransokyo legsötétebb helyein a saját kis robotjával fizető robotharcokon vesz részt. A bátyja, Tadashi szerint azonban Hironak tanulásra kéne fordítani az erejét, ezért ráveszi őt, hogy jelentkezzen a robotikával foglalkozó egyetemre, ahol ő is tanul. Bemutatja őt a csoporttársainak, egyben legjobb barátainak: ott van Gogo, a szupersebességű kerekek feltalálásával kísérletező csaj, Wasabi, a plazma- és lézerszakértő, Mézvirág, a kémiai lángelme, és Fred, a suli dinókabalája. Tadashi saját kísérlete egy Baymax nevű robot, akit az egészségügyi segítésre programozott. Tadashi tanárának és mentorának, Callaghan professzornak az invitálására Hiro végül rászánja magát, hogy jelentkezik az egyetemre.
A felvételin saját tervezésű "mikrobotjait" mutatja be az egyetemi bizottságnak (több ezer mikroméretű robot, melyeket az emberi elme segítségével lehet irányítani). A találmánya lenyűgöz mindenkit, köztük Alistair Krei multimilliomos feltalálót is, aki szívesen megvásárolná a találmányt, de Hiro nem adja el. Nem sokkal ezután az egyetem épületben váratlan tűz üt ki. Callaghan professzor bennragad az égő épületben, így Tadashi érte megy, hogy megmentse, de végül mindketten odavesznek egy robbanásban.
A balsorsú eset után hónapok telnek el, de Hiro nehezen tudja feldolgozni a bátyja elvesztését. Megkeseredetté és bezárkózottá válik. Egy alkalommal véletlenül működésbe hozza Baymaxet, aki (a programja szerint) kötelességének érzi, hogy segítsen Hirónak felépülni "a betegségéből". Az ő véletlenszerű közbenjárására Hiro kideríti, hogy egy titokzatos épületben valaki sorozatosan gyártja az ő mikrobotjait. Az illető egy maszkot viselő alak, aki gonosz célokra használja fel a robotokat. Hiro úgy hiszi, az illető felelős a bátyja haláláért, így kötelességének érzi, hogy megtalálja őt. Ehhez vadonatúj felfejlesztést készít Baymaxnek: beépít a programjába egy kommandós harci-chipet, aminek köszönhetően Baymax vadonatúj karate-mozdulatokat sajátít el és egy egész arzenálnyi fegyvert is kap.
Elindulnak hát, hogy megkeressék a maszkos fickót, melyben segítségükre lesznek Tadashi barátai is. Az akció azonban kudarcba fullad, és csak a szerencsének köszönhető, hogy túlélik. Hiro rájön, ahhoz, hogy megtalálják a maszkos fickót, Tadashi barátaiból profi bűnüldöző csapatot kell csinálnia. Így az egyedi tehetségeik alapján mindegyiküknek különböző szuperruhákat tervez, amellyel mindnyájan hasznosítani tudják a robotikai kísérleteiket is: Gogo fénysebességű kerekben végződő csizmát kap, Wasabi plazmapengékkel felszerelt kesztyűt, Mézvirág beépített kémiai szettel rendelkező válltáskát, Fred pedig tűzokádó sárkányjelmezt. Hiro új fejlesztésű szenzorokkal látja el Baymaxet, így meg tudják állapítani a maszkos fickó tartózkodási helyét.
Rövidesen egy elhagyatott szigeten találják magukat a város mellett. Kiderítik, hogy korábban Alistair Krei ezen a szigeten végzett kísérleteket a teleportálással, ám a kísérlet kudarcba fulladt, így a kormány leállította a programot. Úgy hiszik, Krei a maszkos férfi, aki most ezt a kudarcot próbálja helyrehozni a mikrobotokkal. Szemtől szembe megküzdenek a gonosztevővel, ám mikor elkapják és leleplezik, legnagyobb meglepetésükre Callaghan professzort találják a maszk mögött, aki mégsem halt meg a robbanásban. Hiro őt vádolja Tadashi haláláért, és dühösen utasítja Baymaxet, hogy ölje meg: kiveszi az egészségügyi chipét, így Baymax kizárólag a kommandós chip programja szerint képes cselekedni, és őrült pusztításba kezd. Mielőtt azonban árthatna Callaghan professzornak, ő elmenekül, a csapat pedig visszaállítja Baymaxet eredeti programjába. Hiro ezért megharagszik rájuk, és Baymaxel Callaghan nyomába ered, eltökélve, hogy megbosszulja Tadashit.
Miután megjavítja Baymax bekrepált szenzorát, Hiro ismét felül akarja írni az egészségügyi programját, de Baymax ezúttal nem engedi ezt, emlékeztetvén Hirót, hogy Tadashi azért készítette őt, hogy segítsen az embereknek, nem azért, hogy ártson nekik. Egy rövid videóüzenetben bemutatja, hogy Tadashi miként készítette el őt. A videó segítségével Hirónak végre sikerül elengednie a haragját, és feldolgoznia a gyászt. Hálásan megköszöni Baymaxnek a segítséget.
Hiro ezután a barátaival is kibékül, majd közösen fényt derítenek rá, hogy Callaghan terve az, hogy elpusztítja Alistair Kreit, mert ő vádolja a saját lánya haláláért, aki a teleportási kísérlet során életét vesztette. A mikrobotok segítségével működésbe hozza a régi űrportált, hogy azzal pusztítsa el Krei vállalatát, majd utána őt is. A hat tagú szupercsapat azonban a helyszínre siet, és felveszi a harcot Callaghan ellen. Közös erőfeszítéssel elpusztítják a mikrobotjait és ezzel megállítják a tervét, mielőtt túl késő lenne. Azonban a létrehozott portál egyre instabilabb, és magába szippant mindent a környezetéből. Baymax a szenzoraival megállapítja, hogy Callaghan lánya életben van az űrportálon túl, ahol hiperálomba zuhant. Így hát Hiróval közösen bemennek érte. A portál azonban összeomlik, és Baymax kénytelen feláldozni magát, hogy Hiro és Callaghan lánya kijussanak. Hiro nagyon szomorú, hogy el kellett vesztenie a robotot, akit igencsak megszeretett. Hála Baymax önfeláldozásának, mindenki épségben megmenekül, Abigail-el kiegészülve, míg Callaghant letartóztatja a rendőrség.
Hónapokkal később Hiro végre elkezd járni az egyetemre, új barátai társaságában. Egy alkalommal felfedezi, hogy nála maradt Baymax egészségügyi chipje (ami meghatározza az egész személyiségét), így annak alapján újra tudja építeni őt. Nagyon boldog, mikor ez végül sikerül neki. A hat jó barát ezek után folytatja hősi tevékenységüket, és ha baj van, Hős6os szupercsapat néven vigyáznak San Fransokyo lakosainak épségére.

ZOOTROPOLIS - ÁLLATI NAGY BALHÉ

Eredeti cím: Zootopia, nemzetközi angol cím: Zootropolis
Rendező: Byron Howard, Rich Moore
Producer(ek): Clark Spencer
Szinkronhangok: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Idris Elba, Jenny Slate, Nate Torrence, Bonnie Hunt, Don Lake, Tommy Chong, J. K. Simmons, Octavia Spencer, Alan Tudyk, Shakira
Játékidő: 108 perc
Bemutató: 2016. Március 4.

Bevétel: $ 1,023,784,195

2016-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 55. Disney-film rendezői Byron Howard és Rich Moore, akik korábban a Volt, az Aranyhaj és a Rontó Ralph című Disney-filmek direktorai voltak. Az animációs játékfilm producere Clark Spencer. A forgatókönyvet Phil Johnston és Jared Bush írta, a zenéjét Michael Giacchino szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja filmvígjáték. Amerikában 2016. március 4-én, Magyarországon 2016. március 3-án mutatták be a mozikban.

A történet olyan világban játszódik, ahol a földi civilizációt az állatok alakították ki. A kezdeti primitív, vérengző fázistól eljutottak a gondolkodás és a tudatos társadalomszervezés szintjére, és most már egykori ragadozó és préda békében él egymás mellett egy modern, civilizált társadalomban.
Judy Hopps, az idealista nyuszi kölyökkorától kezdve arról álmodozik, hogy egy nap rendőr válhat belőle. Kemény kiképzés után osztályelsőként végez az akadémián. Judy nagy reményekkel telve érkezik a városba, ám rá kell ébrednie, hogy nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős emlősökkel telezsúfolt rendőrségen. Senki nem veszi komolyan, csupán parkolóőri feladatokat bíznak rá, és első napján egy ravasz szélhámos róka, Nick Wilde is kihasználja. Mindez azt az érzetet erősíti benne, hogy sosem lehet több annál, mint aminek született.
A rendőrfőnök információi szerint Zootropolisból 14 emlősállat tűnt el. Egy szegény vidraasszony kétségbeesetten keresi a férjét, Emit Vidrovszkit. Judy elszántan bizonyítani akar, ezért ugrik az első lehetőségre, s vállalja, hogy a végére jár az ügynek. A rendőrfőnök vonakodva, de beleegyezik a dologba, viszont kiköti, hogy Judynak 48 órája van megoldani az ügyet; ha pedig nem jár sikerrel, akkor önként felmond.
Judy kideríti, hogy Nick Wilde az egyetlen szemtanú, aki jelen volt Emit Vidrovszki eltűnésekor, ezért üzletet ajánl neki: ha segít megoldani az ügyet, nem tartóztatja le a rókát szélhámos svindlijeiért, és főképpen adócsalásért. Nick kényszerből Judy partnere lesz, s a páros megkezdi a lázas nyomozást.
Kiderítik, hogy Emit Vidrovszki Zootropolis egyik legrettegettebb maffiavezérének, Mr. Nagynak a virágárusa volt. Mikor kérdéseket tesznek fel Mr. Nagynak, ő le akarja „jegelni” a párost, de meggondolja magát, amikor megtudja, hogy Judy korábban megmentette a lánya életét. Elmondása szerint Vidrovszki az eltűnésekor meglehetősen furcsán viselkedett: előtörtek belőle ragadozó ösztönei és megvadult. Rátámadt Mr. Nagy sofőrjére, a fekete párduc Manchasra. Amikor Judyék elmennek hozzá, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, a saját szemük láttára Manchas is megvadul és rájuk támad. Sikerül megmenekülniük előle és azonnal értesítik a rendőrséget.
Manchas eltűnik, mielőtt kihallgathatnák. A rendőrfőnök el akarja venni Judytól az ügyet, de Nick kiáll mellette, elmondása szerint még maradt 10 órájuk, hogy a dolog végére járjanak. Judynak jólesik a támogatás. Nick ezek után elmeséli, hogy kölyökkorában a többi állat sokat piszkálta őt a rókákra jellemző előítéletek miatt, pedig ő valójában sosem akart olyan lenni, mint a többi róka. Judy biztosítja őt, hogy bízik benne, és nem alaptalan előítéletekkel viszonyul hozzá, ami Nicknek szintén jólesik. A páros kényszeres partnersége hamarosan igazi barátsággá alakul.
Zootropolis alpolgármesterének, Nyájasbarinak a segítségével kiderítik, hogy egy csapat farkas (az "Éjszakai Vonyítók") egy titkos létesítménybe szállította Manchast és Vidrovszkit. A létesítményt a polgármester vezeti, aki kutatók segítségével próbál rájönni, miért vadulnak meg az állatok, és igyekszik gyógymódot találni rá. Judy értesíti erről a rendőrséget, akik bezárják a létesítményt, a polgármestert pedig letartóztatják. Ám a sikeres akció ellenére a városban tovább folytatódik az állatok indokolatlan megvadulása, mindez óriási félelmet kelt Zootropolis növényevő lakosságában. A kialakult helyzet Nicket is szembeállítja Judyval, aki egy rosszul sikerült tévéinterjúban azt találja mondani, hogy a ragadozók veszélyesek lehetnek a többi állatra.
Nick megszakítja barátságát a nyuszival. Judy felelősnek érzi magát a városban kialakult kaotikus állapot kirobbanásáért, ezért úgy dönt, inkább kilép a rendőrségtől, és visszatér szülőfalujába.
Odahaza a répaföldön Judy véletlenül rájön, hogy az „éjszakai vonyítók” (amiknek korábban a farkasokat hitte) valójában virágok, amelyek különleges biokémiai összetevője képes átmeneti elmezavart okozni a ragadozóknál, akik emiatt vadultak meg. Ezen felismerés birtokában visszatér Zootropolisba, és miután bocsánatot kér Nicktől a köztük történtekért, a segítségét kéri az ügy megoldásában.
A páros hamarosan egy rejtett laboratóriumra bukkan a város alatt, ahol egy birka az összegyűjtött virágokból mérget készít, és ezt egy fegyverrel juttatja a ragadozók szervezetébe, hogy azok megvaduljanak. Judyék megszerzik a mérget és a fegyvert és értesítik a rendőrséget. Majdnem odaérnek, amikor megjelenik Nyájasbari alpolgármester és megállítja őket. Mint kiderül, ő áll az egész összeesküvés hátterében. Csapdába ejti Judyékat, s megszerezve a fegyvert, rálő Nickre, ezzel beoltja a méreggel, aki így megvadul és Judyra támad. Ám kiderül, hogy ez csak színjáték Nick és Judy részéről, amire azért volt szükség, hogy Nyájasbarival kimondassák a bűnösségét (a mérget korábban kicserélték ártalmatlan áfonyára, az alpolgármester mondandóját pedig felvételen rögzítették). Így a fennálló bizonyítékok fényében a rendőrség letartóztatja a bűnöst és felgöngyölítik az összeesküvést.
Hónapokkal később helyreáll a béke Zootropolisban: a polgármestert visszahelyezik eredeti pozíciójába, a kutatók megtalálják az ellenszert, amivel a megvadult állatok meggyógyulnak. Nick közben Judy támogatásával sikeresen elvégzi a rendőrakadémiát, és belőle is rendőr lesz. A két barátból hivatalosan is társak lesznek, és együtt járják Zootropolis utcáit, hogy harcoljanak a bűn ellen.

VAIANA

Eredeti cím: Moana
Rendező: Ron Clements, John Musker
Producer(ek): Osnat Shurer
Szinkronhangok: Dwayne Johnson, Auliʻi Cravalho, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Alan Tudyk
Játékidő: 107 perc
Megjelenés: 2016. November 23.
Bevétel: $ 643,347,400

2016-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely az 56. Disney-film rendezői Ron Clements, Don Hall, John Musker és Chris Williams. Az animációs játékfilm producere Osnat Shurer. A forgatókönyvet Jared Bush, Pamela Ribon, Aaron Kandell és Jordan Kandell írta, a zenéjét Opetaia Foa’i, Mark Mancina és Lin-Manuel Miranda szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelen meg. Műfaja zenés kalandfilm. Amerikában 2016. november 23-án, Magyarországon 2016. december 1-jén mutatták be a mozikban.

Vaiana nagymamája egy ősi, ijesztő történetet mesél az előtte lévő apróságoknak. Ekkor Vaiana még totyogós kisgyerek. A történetben a sziget istennője, Te Fiti szívét ellopta a tenger és a szél félistene, Maui, hogy azt odaadja az embereknek. Azonban útközben megtámadja őt Te Kā, egy lávaszörny, és a harc közben Maui elveszíti félisteni hatalmát biztosító kampóját és Te Fiti szívét a tengerben.
Később, Vaiana bemerészkedik az óceánba, ami alázatosan visszahúzódik és megnyílik előtte, mintegy vízfalat alkotva. Vaiana egy polinéziai törzsfőnök egyetlen gyermeke, akik a Motunui nevű szigeten élnek. Az óceán egy apró, zöld követ pottyant a gyermek kezébe, aki elejti a követ, amikor apja, Tui utánarohan és féltő gonddal felkapja a levegőbe. Tui ragaszkodik hozzá, hogy a törzs hagyományai szerint nem szabad a sziget határait jelző zátonyon túl merészkedni, mert a sziget mindent biztosít a számukra.
Évekkel később azonban a kókusztermés megromlik, és a halászok is üres kézzel jönnek vissza a lagúnából, ahol már nincsenek halak, ezért nem fogtak semmit. Vaiana javasolja az apjának, hogy a zátonyon túl is kellene halászniuk, de az kereken visszautasítja.
Vaiana nagymamája, Tala mutat neki egy titkos barlangot a vízesés mögött, ahol Vaiana hatalmas polinéziai hajókat lát, és amikor megüt egy dobot, megelevenedik előtte a múlt, amikor ősei a távoli vizekről erre a szigetre hajóztak. Tala elmeséli neki, hogy azért hagytak fel a hajózással, mert Maui ellopta Te Fiti szívét, és azután szörnyek jelentek meg a tengerben. Tala elmondja azt is, hogy Te Kā hatására egyre terjed a sötétség szigetről szigetre, és mindenhová pusztulást visz magával. Tala váratlanul visszaadja Vaianának Te Fiti szívét, amit kiskorában elejtett, ő azonban megőrizte neki.
Tala már nagyon öreg és lebetegszik. Halálos ágyán azt suttogja unokájának, hogy vigye magával a szívet és szálljon tengerre. Megnyugtatja, hogy mindig a közelében lesz, mert halála után majd rája alakját ölti magára.
Vaiana anyja segítségével élelmiszert szed össze, és magával viszi egy proa hajóra kissé bolond kakasát, aki a Heihei nevet viseli (a filmben időnként tyúknak nevezik), hogy felkeresse Mauit. Nagyanyja szerint az égbolton látható, kampó alakú csillagalakzat útba fogja igazítani. Egy tengeri vihar felborítja a hajót, Vaiana a vízbe esik és egy kopár sziget partján tér magához. Itt él Maui, aki tréfálkozik vele, csapdába csalja, és bezárja egy barlangba, hogy elmehessen Vaiana hajójával megkeresni a kampóját. Vaiana azonban felmászik egy kürtőn, kiszabadul és az óceán segítségével utoléri a menekülő Mauit, aki belátja, hogy kénytelen magával vinni a lányt (de előbb többször megpróbálja vízbe dobni). Vaiana próbálja rábeszélni Mauit, hogy vigye vissza a szívet, mert ezzel segítene az embereken, Maui azonban önzőnek bizonyul, és csak a saját, varázserőt adó kampója érdekli, amivel alakváltó tulajdonsága érvényesül és ezzel különféle állatok alakját veheti fel. Maui azért is utasítja el a javaslatot, mert az szerinte magához vonzza a szörnyeket.
Értelmes, de ártalmas, Kakamora kókusz-kalózok támadják meg őket, akik megpróbálják ellopni tőlük a szívet, de sikerül visszaszerezniük, és elmenekülnek. Maui beleegyezik, hogy visszavigye a szívet, ha előbb megszerzik a kampót. Ennek helye a Lalotai nevű alvilág, a szörnyek birodalma. Ide egyedül akar lemenni, de Vaiana követi. Megtalálják a kampót Tamatoa, egy óriásira nőtt rákfajta hátán, ahol az kincseket halmozott fel.
Maui elkezdni tanítani Vaianát a hajózás és a navigáció megfelelő módjára (mivel a lány ragaszkodik hozzá, hogy tanítsa).
Megérkeznek Te Fiti szigetéhez, ahol Te Kā, a lávaszörny megtámadja őket. Maui kampója komoly sérülést szenved, így Maui nem akar újabb harcba bocsátkozni és otthagyja Vaianát. Vaiana arra kéri az óceánt, vegye vissza a követ és bízzon meg valaki mást a feladattal. Ekkor a hajón megjelenik nagyanyja szelleme testi valójában és bátorítja a lányt. Vaiana újból magához veszi a követ. Maui meggondolja magát és visszatér, hogy elterelje a lávadémon figyelmét, azonban az újabb harcban a kampója eltörik. Vaiana közben rájön, hogy Te Kā valójában Te Fiti, de a szíve nélkül, ezért azt kéri az óceántól, hogy nyíljon meg a szörny előtt, hogy az oda tudjon menni hozzá (a teste izzó anyagból áll, de ha víz éri, akkor megszilárdul, ami a szörnyet kellemetlenül érinti). Közben Vaiana énekel neki, amivel ráébreszti, hogy valójában ki is ő. Amikor az megszelídült szörny odaér, egymáshoz érintik a homlokukat, és a szörny teste kialszik és megszilárdul. Vaiana a szörny testén lévő spirálba illeszti a „követ” (vagyis a szívet). Erre az gyökeresen átalakul és felveszi Te Fiti zöld lombokkal borított alakját. A kopár környezet is kivirágzik körülötte. Te Fiti megajándékozza őket egy új hajóval, Mauit pedig egy új kampóval. Majd Te Fiti lefekszik és csak hatalmas emberi alakja marad meg egy hegylánc formájában.
Vaiana elbúcsúzik Mauitól, aki sas alakjában elrepül. Vaiana visszatér a népéhez és szüleihez, ahol közben szintén megújult a természet. Vaiana lesz az új törzsfőnök (erre már kis kora óta felkészítették) és a törzs újból nekivág a tengernek a barlangból előhozott hajókon.

RALPH LEZÚZZA A NETET

Eredeti cím: Ralph Breaks the Internet
Rendező: Rich Moore, Phil Johnston
Producer(ek): Clark Spencer
Szinkronhangok: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Alfred Molina, Ed O'Neill
Játékidő: 112 perc
Bemutató: 2018. November 21.
Bevétel: $ 529,323,962

2018-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Rich Moore és Phil Johnston rendezett. A forgatókönyvet Phil Johnston és Pamela Ribon írta, a produceri teendőket Clark Spencer látta el, míg a film zenéjét Henry Jackman szerezte. Az animációs játékfilm gyártója a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios, forgalmazója a Walt Disney Studios Motion Pictures.

A történet középpontjában Ralph kalandjai állnak, ezúttal az interneten. Erre úgy nyílt lehetősége, hogy a játékterem tulajdonosa, bizonyos Mr. Litwak a játéktermét összekötötte a világháló birodalmával, egy wi-fi útválasztó segítségével. Ralph célja, hogy a Cukorláz játékgép eltört irányító-kormánykereke helyére egy másikat vásároljon az interneten, különben Mr. Litwak kikapcsolja a használhatatlan gépet. Ralph és Vannelope megismerkedik számos új helyszínnel és szereplőkkel – például Disney filmek hercegnőivel és játékok karaktereivel.

Jövő: Rich Moore és Phil Johnston rendező elmondta, hogy a Ralph lezúzza a netet  spin-off filmet, amely a Disney hercegnőkre összpontosít, a közönség reakciójától és "ha van egy jó történet elmesélése" függvényében. John C. Reilly azt is mondja, hogy van ötlete egy második folytatásra, amelynek eredményeként Ralph és Vanellope "ragyognak az űrbe".

JÉGVARÁZS 2

Eredeti cím: Frozen 2
Rendező: Chris Buck, Jennifer Lee
Producer(ek): Peter Del Vecho
Szinkronhangok: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff
Játékidő: 103 perc
Bemutató: 2019. November 22.
Bevétel: $ 1,450,026,933

2019-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2013-as Jégvarázs folytatása, a Walt Disney Animation Studios 58. filmje. Az animációs játékfilm rendezői Chris Buck és Jennifer Lee, producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Allison Schroeder és Jennifer Lee írta, a zenéjét Christophe Beck szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm. A Jégvarázs 2. világpremierjét a hollywoodi Dolby Színházban tartották 2019. november 7-én. Észak-Amerikában 2019. november 22-én, Magyarországon egy nappal korábban, 2019. november 21-én mutatták be a mozikban a Fórum Hungary jóvoltából.

Arendelle királya, Agnarr király elmesél a kislányainak egy történetet arról, hogy az édesapja, Runeard király hogyan kötött békét a királysággal szomszédos népcsoporttal, a Northuldrákkal, mely során építtetett egy gátat a folyóra, mely körbevette a Northuldrák otthonát, az Elvarázsolt Erdőt. Amikor azonban egy ismeretlen indok háborút szított a két nép között, Runeard meghalt, az erdőt védelmező természeti szellemek pedig egy mitikus köddel borították be az erdőt, amely azóta senkit nem engedett se ki, se be. Agnarr az egyetlen, aki meg tudott menekülni, azonban ő maga nem emlékszik rá, ez hogyan történt.
A király halála után idősebbek lánya, Elza követi őt a trónon, aki immáron uralkodásának harmadik évébe lép. Elza boldog jelenlegi életével, csakhogy nyugodt mindennapjai véget érni látszanak, amikor egy különös hangot kezd hallani a fejében. Úgy érzi, ennek valami köze lehet a varázserejéhez. Amikor megpróbál válaszolni rá, véletlenül felébreszti az Elvarázsolt Erdő szellemeit (amelyeket egyébként a négy elem – föld, tűz, víz, és levegő – alkot), a királyságra pusztító erők csapnak le, amelyek mindenkit a város azonnali elhagyására kényszerít. Elza és húga, Anna a trollok királyához fordul tanácsért, aki szerint "a múlt hibáit helyre kell tenni", csak így hozható vissza a béke Arendelle-be. Elza vállalja, hogy elindul az Elvarázsolt Erdőbe, ahonnan a hangot hallja, és fényt derít a dolgok hátterére. Útjára vele tart Anna, annak barátja, Kristoff, Olaf, a barátságos hóember, és Sven, Kristoff rénszarvasa.
Az Elvarázsolt Erdő bűvös köde megnyílik Elza érintésére, és mind az ötüket beengedi az erdőbe. Az erdőben kapcsolatba kerülnek a szélszellemmel, egy tornádó formájában, amelyet Elzának a varázserejével sikerül lecsillapítania. A tornádó képeket elevenít meg a testvérek múltjából, melyből kiderül, hogy édesanyjuk, Iduna királynő valójában a Northuldra-törzsből származott, és ő mentette meg annak idején Agnarr király életét. Hamarosan találkoznak a Northuldra-törzzsel, illetve arendelle-i katonákkal, akik évtizedek óta az erdő fogságába estek, és azóta is harcban állnak a Northuldrákkal. A találkozást a tűzszellem felbukkanása és támadása árnyékolja be. Elzának sikerül jégvarázzsal ártalmatlanítania, ami egyaránt lenyűgözi a Northuldrákat és a katonákat is. A lecsillapított szellem felveszi egy játékos, apró szalamandra alakját, amivel Elza nagyon hamar barátságot köt. Szeretné egyedül folytatni az útját a titokzatos hang irányába, de Anna ragaszkodik hozzá, hogy vele tartson, főleg, miután találkoznak a félelmetes földszellemmel, aki monstrum nagyságú kőóriások formájában járja az erdőt, és eltapos mindent, ami az útjába kerül. A testvérek elhatározzák, hogy másnap folytatják az utat, amikor már biztonságos. Az erdőlakók ezalatt mindannyiukat vendégül látják. Anna összebarátkozik a katonák vezetőjével, Mattias hadnaggyal, Kristoff szoros barátságot köt egy Ryder nevű, szintén rénszarvasimádó fiúval, míg Elza a Northuldrák vezérével, Jelenával kerül szorosabb kapcsolatba. Tőle tudja meg, hogy a legenda szerint van egy ötödik szellem, ami hidat képez az emberek és a természet erői között. Elza biztos benne, hogy ez a szellem hívogatja őt.
A két testvér, Olaffal kiegészülve, folytatja útját észak felé, míg Kristoff és Sven a törzzsel marad. Rátalálnak arra a hajóroncsra, amelyben egykor a szüleik odavesztek a tengeren, és egy régi térképből kiderítik, hogy a király és a királynő úti célja Ahtohallan volt, egy legendás folyó, amely a múlt minden rejtélyére választ adhat, és amelyet ők azért kerestek, hogy megtudják, honnan ered Elza varázsereje. Elza, bár sokkolja a feltételezés, hogy ő a felelős a szülei haláláért, úgy érzi, neki is meg kell találnia azt a folyót, ezért Annát és Olafot hátrahagyva, egymaga vág neki a veszélyes útnak. Találkozik és sikeresen legyőzi a Nøkk nevű víziszellemet, amely olyan ló formájában jelenik meg, amely Ahtohallan vízét őrzi, és képes a vízen futni. A szellem elvezeti őt egy hatalmas gleccserhez, amelynek belsejébe lépve Elza rájön, hogy a hang, amely hívogatta őt, mindvégig az édesanyjáé volt. Iduana önzetlen cselekedete, amiért megmentette Agnarrt, azt eredményezte, hogy az Elvarázsolt Erdő szellemei megáldották elsőszülött gyermekét egy különleges erővel, mellyel a birtokában kapcsolatot létesíthet az emberek és a természet között. Elza tehát ráébred, hogy ő maga az ötödik szellem.
Ahtohallan vízében egyúttal feltárul a családjuk sötét múltja is: Runeard király valójában félt a Northuldrák szoros kapcsolatától az erdő szellemivel, ezért a gátat arra szánta, hogy elszakítsa őket a természetes forrásaiktól. Továbbá ő maga robbantotta ki a két nép közötti háborút azzal, hogy megölte a Northuldrák egykori vezetőjét. Elza elküldi ezt az információt Annának, mielőtt jéggé fagy, annak következtében, hogy Ahtohallan legmélyebb, legveszélyesebb részébe merészkedett. Emiatt Olaf is elveszti életerejét, és hópelyhekre bomlik szét.
Anna arra következtet, hogy ahhoz, hogy békét teremtsenek a két nép között, a gátat el kell pusztítani. A kőóriások feldühítésével, illetve az arendelle-i katonák utólagos segítségével, a gát átszakad, és hatalmas szökőár zúdul Arendelle irányába. Amikor már mindenki biztos benne, hogy a királyság odavész majd az áradatban, a szellemek által időközben kiolvasztott Elza visszatér, és az erejével az utolsó pillanatban megállítja az áradatot. Arendelle megmenekül.
A béke helyreállásával, a mágikus köd felszáll az Elvarázsolt Erdőről, így a lakosok oly sok év után végre kiszabadulhatnak. Elza újra találkozik Annával, és Olafot is életre kelti. A két testvér közösen megegyezik, hogy mostantól együtt kell vezetniük a két népet, így Elza az Elvarázsolt Erdő védelmezőjévé válik, míg Anna lesz Arendelle új királynője, és összeházasodik Kristoffal. Továbbra is gyakran találkoznak egymással, miközben mindketten beteljesítik a végzetüket, és közelebb hozzák egymáshoz az embereket és a természetet.