Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendező: Will Finn, John Sanford
Producerek: Alice Dewey Goldstone

Forgatókönyv: Will Finn, John Sanford
Szinkronhangok: Roseanne Barr, Judi Dench, Jennifer Tilly, Cuba Gooding Jr., Randy Quaid, Steve Buscemi
Zene: Alan Menken
Megjelenés: 2004. Április 2.
Játékidő: 76 perc
Bevétel: $ 145,358,062

A legelő hősei (eredeti cím: Home on the Range) 2004-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 45. Disney-film. Az animációs játékfilm írója és rendezője Will Finn és John Sanford, producere Alice Dewey, zeneszerzője Alan Menken és Glenn Slater. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja western filmvígjáték. Amerikában 2004. április 2-án, Magyarországon 2004. július 29-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: A vadnyugaton játszódó filmben egy békés farm lakói egy nap értesítést kapnak, miszerint kilakoltatják őket, mivel a gazda özvegyasszony birtokát 750 dolláros jelzálog terheli. Az özvegy sajnos képtelen törleszteni az adósságát. A bocik, attól való félelmükben, hogy eladják őket a közeli húsfeldolgozó üzemnek, azaz hamarosan egy vágóhídon kötnek ki, a vezér-marha, Mrs. Calloway irányítása alatt nekiállnak kiötleni a pénz visszafizetésének járható útját. Csatlakozik hozzájuk Buck, a család lova, aki régen egy "segélyvadász" tulajdona volt, így van egy nagyszerű terve, hogyan tudnák megmenteni a farmot. Hallotta ugyanis, hogy a közeli városban egy Girnyó Dalton nevű veszélyes marhatolvaj garázdálkodik, akinek éppen 1000 dolláros vérdíj van kitűzve a fejére. Így hát a kis farm "állati" csapata elindul, hogy elfogják a bűnözőt, ezzel megmentsék az otthonukat és az életüket.

Rendező: Mark Dindal
Producerek: Randy Fullmer

Forgatókönyv: Steve Bencich, Ron J. Friedman, Ron Anderson
Szinkronhangok: Zach Braff, Joan Cusack, Dan Molina, Steve Zahn, Garry Marshall, Amy Sedaris, Mark Walton, Don Knotts
Zene: John Debney
Megjelenés: 2005. November 4.
Játékidő: 81 perc
Bevétel: $ 314,432,837

 

 

 

Csodacsibe (eredeti cím: Chicken Little) 2005-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 46. Disney-film rendezője Mark Dindal. Az animációs játékfilm producere Randy Fullmer. A forgatókönyvet Steve Bencich és Ron J. Friedman írta, a zenéjét John Debney szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Feature Animation gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában készült. Amerikában 2005. november 4-én, Magyarországon 2005. november 24-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Ezúttal úgy tűnik, az ég valóban leszakadt! Ugyanis Csoda Csibén óriási pánik lesz úrrá, mikor egy fejére hulló makkor összetéveszt az égbolt egy darabjával, azt képzelvén, fejére szakadt az ég. Szégyen, nem szégyen, Csoda Csibe elhatározza, hogy helyreállítja a hírnevét, ám a dolgok úgy alakulnak, hogy valóban az égbolt egy darabja landol a fején. Csibe és különös barátai, Abby Mallard (más néven Ocsmány Kacsa), Runt of the Litter és Fish Out of Water megpróbálják megmenteni a világot az új veszedelemtől, ám természetesen csak egy óriási pánikot érnek el a városban.

Rendező: Stephen Anderson
Producerek: Dorothy McKim

Forgatókönyv: Jon A. Bernstein, Michelle Spritz, Don Hall, Nathan Greno, Aurion Redson, Joe Mateo, Stephen Anderson
Szinkronhangok: Jordan Fry, Wesley Singerman, Harland Williams, Tom Kenny, Steve Anderson, Angela Bassett, Laurie Metcalf, Adam West, Tom Selleck, Nicole Sullivan
Zene: Danny Elfman
Megjelenés: 2007. Március 30.
Játékidő: 94 perc
Bevétel: $ 169,333,034

 

A Robinson család titka (eredeti cím: Meet the Robinsons) 2007-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 47. Disney-film rendezője Stephen J. Anderson. Az animációs játékfilm producere Dorothy McKim. A forgatókönyvet Michelle Spritz és Jon Brenstein írta, a zenéjét Danny Elfman szerzete. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Buena Vista Pictures forgalmazásában jelent meg. Amerikában 2007. március 30-án, Magyarországon 2007. április 5-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény: Lewis árva, de igazi csodagyerek, aki tizenkét éves korában máris számos saját találmánnyal büszkélkedhet. Legutóbbi – és ez idáig legambiciózusabb – terve az Emlékszkenner, egy olyan masina, amelynek segítségével végre megtalálhatja vér szerinti édesanyját – akit nem ismer – hogy újra egy család lehessenek. De mielőtt Lewis megvalósíthatná tervét, a szerkezetet ellopja tőle a velejéig romlott Kalapos Férfi és gonosz társa, Doris. Lewis azonban nem adja fel, és segítségére siet a hirtelen felbukkanó Wilbur Robinson nevű fiú, aki időgépével elviszi Lewist a jövőbe, ahol eltöltenek együtt egy napot a kissé furcsa Robinson családdal. Az eljövendő világban, amely nyüzsög a repülő autóktól és ahol a városok a vízen úsznak, a két fiúnak fel kell vennie a harcot a Keménykalapossal, ezen múlik, hogy egyáltalán elérkezik-e az a bizonyos jövő.

Rendező: Chris Williams, Byron Howard
Producerek: Clark Spencer

Forgatókönyv: Dan Fogelman, Chris Williams
Szinkronhangok: John Travolta, Miley Cyrus
Zene: John Powell
Megjelenés: 2008. November 21.
Játékidő: 96 perc
Bevétel: $ 309,979,994

 

 

Volt (eredeti cím: Bolt) 2008-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs kalandfilm-vígjáték, amely a 48. Disney-film. Rendezői Byron Howard és Chris Williams. A rendezőpáros korábbi munkásságaihoz olyan alkotások tartoznak, mint a Mulan, az Eszeveszett birodalom, vagy a Mackótestvér. Az animációs játékfilm producere Clark Spencer. A forgatókönyvet Dan Fogelman és Chris Williams írták, zenéjét John Powell szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Az Amerikai Egyesült Államokban 2008. november 17-én, Magyarországon 2009. január 29-én mutatták be a mozikban. A főszerepeket John Travolta és Miley Cyrus látják el. Ez volt a harmadik film a Disneytől, ami teljes egészében 3D-s rajztechnikával készült. A filmet több kitüntetett díjra, köztük Oscarra is jelölték, a "Legjobb Animációs Film" kategóriában, amit végül a Pixar WALL·E című filmje nyert meg, 2009-ben.

Cselekmény: A film elején egy állatkereskedésben a kis Penny örökbe fogad egy imádni való, fehér szőrű kölyökkutyát, akinek a Volt (eredetileg Bolt) nevet adja.
5 évvel később, Voltról megtudjuk, hogy egy szuperképességű kutya, akinek fő feladata, hogy megvédje Pennyt a gonosz Dr. Calico, és annak erői ellen. A doktor elrabolta Penny apját, Dr. Forrester tudóst, hogy értékes információkat szedjen ki belőle, de ő nem hajlandó beszélni. Calico így Penny elrablását tervezi, hogy a lány életének veszélyeztetésével szóra bírja a tudóst. Volt azonban sikeresen megmenti Pennyt a gonoszoktól. Később kiderül, hogy mindez csupán egy filmfelvétel, egy televíziós sorozathoz, aminek Volt a sztárja. A stúdió azonban azt a látszatot kelti a kutya számára, hogy mindez valóságos, hogy ezáltal hitelesebbé tegyék az alakítását. A díszletet sosem hagyhatja el, éjszakánként pedig a lakókocsijába zárják, így nem tudja, hogy képességei hamisak, és ez az egész csupán illúzió. Penny sajnálja őt, szeretné hazavinni magával, de a producer ezt ellenzi. A következő rész forgatásán, amit lezáratlanul fejeznek be a nagyobb nézettség érdekében, Volt azt hiszi, hogy Pennyt elrabolta Dr. Calico, így kiszökik a stúdióból, ám végül beleesik egy dobozba, és tévedésből New Yorkba küldik őt.
New York utcáin bóklászva felfedezi, hogy szuper-képességei nem működnek, amit ő úgy fog fel, hogy Calico emberei legyengítették. Fő feladatának továbbra is azt tartja, hogy megtalálja Pennyt, és megmentse őt a veszélytől. Tudja, hogy Dr. Calico szereti a macskákat, ezért mindenáron találni akar egyet. Néhány galamb a segítségére siet, és úgy döntenek, hogy ha már Volt egy macskát keres, akkor elvezetik őt Micihez, egy gátlástalan kóbor macskához, aki folyton kizsákmányolja a madarakat. Volt elkapja őt és addig nem hajlandó elengedni, amíg meg nem találják Pennyt. Mici azt hiszi, hogy Volt nem normális; őrült, aki azt képzeli, hogy szupererői vannak. Felvilágosítja, hogy ha meg akarja találni gazdáját, vissza kell jutnia Hollywood-ba, ahonnét jött. Útra kelnek hát a nyugati part felé.
Útközben Volt egyre több dolgot ismer meg a világból Mici segítségével; megismeri az éhséget, a fájdalmat, és számtalan más dolgot, amit egy hozzá hasonló kutyának már rég tudnia kéne. Útjuk során megismerkednek T-Rex-szel, a hörcsöggel, aki látta a televízióban Volt összes kalandját, és nagy rajongója a sztárnak. Immár ő is csatlakozik a kis csapathoz. T-Rex egyik megjegyzéséből, Mici rádöbben, hogy Volt egy tévésorozat szereplője, nem valódi szuperkutya, ám Volt ezt nem akarja elhinni neki. Amikor azonban mindkettejüket elkapja egy sintér, és Volt önerejéből képtelen kitörni, a sintérkocsi tárolójából, (T-Rex siet a segítségére), rájön, hogy valóban nincsenek igazi szuperképességei, és feladná a küzdelmet. T-Rex azonban lelket önt belé, és közös erővel kiszabadítják Micit a sintértelepről. Továbbfolytatják hát az utazást. Voltban kétségek támadnak, hogy ha ő nem egy szuperkutya, aki a gonoszt üldözi, akkor ki is valójában? Mici segítségével megismeri a kutyalét rejtelmeit, mindent megtanul, amit egy átlag kutyának tudnia kell. A kis csapat végül eljut Las Vegas-ig, ahol Mici szeretne letelepedni, de Volt folytatná az utat, mert bízik benne, hogy Penny még mindig szereti őt. Mici azonban figyelmezteti, hogy az emberek sosem szeretik szívből a kedvenceiket, hivatkozva arra, hogyan hagyták őt el az előző gazdái. Így különválnak az útjaik. T-Rex azonban mindenképp kitart Volt segítése mellett, s az ő elszántsága Micit is gondolkodóba ejti.
Volt végül, megérkezik Los Angelesbe, és visszatér a stúdióba, ahol látni véli Pennyt, amint egy másik hozzá hasonló kutyával játszik. Azt hiszi, nem kell már Pennynek, így csalódottan elkullog a helyszínről. Azonban Mici és T-Rex (akik egészen idáig követték Voltot), rájönnek, hogy Pennynek nagyon is hiányzik a kedvence, és, hogy a másik kutya csak egy hasonmás, aki Voltot helyettesíti a sorozatban. A sorozat következő részének forgatása katasztrófába torkollik, és a stúdióban tűz üt ki. Penny csapdába esik, és bennragad az égő épületben. Volt megérzi ezt, és azonnal kisgazdája segítségére siet. Behatol az épületbe, és dacolva kimenti a kislányt a romok közül, hangos "szuperugatásával" jelezve a mentőknek. Ezzel végre igazi hős válik belőle, mind Penny, mind a barátai szemében.
A történtek után Penny és Volt visszavonulnak a filmezéstől a csendes külvárosi mindennapokba, T-Rex és Mici is velük marad. Penny szerepét egy másik lány veszi át a filmben, az átváltozást pedig plasztikai műtéttel magyarázzák.

Rendező: Ron Clements, John Musker
Producerek: Peter Del Vecho

Forgatókönyv: Ron Clements, John Musker, Rob Edwards
Szinkronhangok: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David, Michael-Leon Wooley, Jim Cummings, Jennifer Cody, Peter Bartlett, Jenifer Lewis, Oprah Winfrey, Terrence Howard, John Goodman
Zene: Randy Newman
Megjelenés: 2009. December 11.
Játékidő: 97 perc
Bevétel: $ 267,045,765

 

 

 

A hercegnő és a béka (eredeti cím: The Princess and the Frog) 2009-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, a 49. Disney-film. Rendezői John Musker és Ron Clements, A kis hableány és az Aladdin alkotói. Az animációs játékfilm producere Peter Del Vecho. A forgatókönyvet Rob Edwards és Greg Erb írta, a zenéjét Randy Newman szerezte. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés fantasyfilm. A film tizenöt év után az első olyan Disney-mese, amelyet újra hagyományos 2D-s, rajzolt technikával készítettek. A Disney vezetői elmondásuk szerint ezzel a filmmel szerettek volna visszatérni az eredeti, rajzolt klasszikusaikhoz, ám ez mégsem valósult meg, és következő filmjük már újból 3D-s animációval készült. Amerikában 2009. november 25-én, Magyarországon 2009. december 24-én mutatták be a mozikban.
A film A békakirály című Grimm-mese feldolgozása, megújított történettel, modernizált helyszínek közé helyezve. Története egy Naveen nevű hercegről szól (Bruno Campos), aki Maldonia földjéről származik. A herceget a gonosz cselszövő vudu varázsló, Dr. Facilier (Keith David) békává változtatja. A békakirályfit egy lány, Tiana (Anika Noni Rose) megcsókolja, hogy megtörje a varázslatot. Ám ehelyett Tiana is békává változik, mivel Tiana csak egy álarcosbálon hercegnő, valójában felszolgáló egy étteremben. Együtt kell megtalálniuk a jó vudu királynőt, Odie Mamát (Jenifer Lewis) a New Orleans környéki mocsarak legmélyebb, legsötétebb részén. Az út alatt összebarátkoznak a trombitás aligátorral, Louisszal (Michael-Leon Wooley) és a reménytelenül romantikus szentjánosbogárral, Ray-jel (Jim Cummings).

Cselekmény: 1912-ben New Orleans-ban egy asszony mesét olvas a békakirályról a lányának, Tianának, és lánya barátnőjének, Charlotte La Bouff-nak. Charlotte a történetet romantikusnak találja, míg Tiana azt mondja, sosem csókolna meg egy békát. Évekkel később, 1926-ban Tiana gyönyörű fiatal nővé válik, két munkája is van, hogy összegyűjtsön annyi pénzt, hogy saját éttermet nyithasson, teljesíthesse apja legnagyobb álmát. Charlotte felbérli Tianát, hogy apja húshagyókeddi partijára ő szállítsa az ételeket. Az apa, Eli "Big Daddy" La Bouff a New Orleans-i karnevál királya, és éppen vendégül készül látni Naveen herceget.
Naveen, Maldonia hercege New Orleansba látogat, elhatározza, hogy jobb anyagi helyzetbe kerül. Miután a szülei kitagadták, Naveen elhatározza, hogy feleségül vesz egy gazdag déli szépséget. Mindkét fél számára világos, hogy Naveennek a legjobb választás Charlotte lenne, aki apja vagyonát fogja örökölni. A Charlotte-tól kapott pénzzel Tiana végre tudja hajtani álmát és megvásárol egy régi cukormalmot, amit étteremmé fog átalakítani.
Közben Naveen és szolgálója, Lawrence összefutnak a baljós Dr. Facilier-vel, egy gonosz vudu-varázslóval. Dr. Facilier meghívja Naveent a műhelyébe, ahol meggyőzi őket arról, hogy hatalmában áll végrehajtani a titkos kívánságokat. Azonban csúful rászedi őket: Naveent békává változtatja, míg Lawrence-t elvarázsolja, hogy úgy nézzen ki, mint Naveen. Facilier arra akarja felhasználni a Naveennek kinéző Lawrence-t, hogy elvegye Charlotte La Bouff-ot, majd az esküvő után megölje a lány apját és megszerezze hatalmas vagyonát.
A húshagyókeddi bálon Charlotte flörtöni kezd azzal, akiről azt hiszi, hogy Naveen, miközben Tiana arról értesül, hogy más valaki is meg akarja venni a cukormalmot és magasabb árat kínál. Ami végképp tönkreteszi az estéjét, hogy elszakad az álruhája. Charlotte megszánja barátnőjét és neki adja a hercegnőruhát és egy tiarát, hogy ismét részt vehessen a bálon. Miután Charlotte visszatér a báli forgatagba, Tiana az Esthajnalcsillaghoz fohászkodik, amikor hirtelen maga mellett talál egy békát. A béka – Naveen – arra kéri Tianát, akit igazi hercegnőnek vél, hogy csókolja meg és ezzel törje meg Dr. Facilier varázslatát. Tiana beleegyezik, de cserébe pénzt kér, hogy meg tudja venni a kinézett malmot. Azonban a csók balul sikerül, mivel ahelyett, hogy Naveen visszaváltozna, Tiana is békává változik.
A két béka éppen csak el tud menekülni a környékbeli mocsarakba, ahol találkoznak Louis-szal, a trombitáló alligátorral, aki ember akar lenni és Rayjel, a cajun szentjánosbogárral, aki Evangeline nevű szerelme után áhítozik. A két jó barát felajánlja Tianának és Naveennek, hogy elvezetik őket a jó vudu varázslónőhöz, Mama Odie-hoz, aki fel tudja oldani az átkot. Miközben Mama Odie felé tartanak, Tiana és Naveen egyre jobban megismerik egymást és egymásba habarodnak. Időközben Dr. Facilier alkut köt a vudu szellemekkel: felajánlja nekik a New Orleansban élő emberek lelkét cserébe Naveenért. Miután Tiana és Naveen találkoznak Mama Odie-val, megtudják, hogy Naveennek egy igazi hercegnőt kell megcsókolnia, hogy megtörjék az átkot. Tiana és barátai visszatérnek New Orleansba, ahol felkeresik Charlotte-ot, a húshagyókeddi fesztivál igazi hercegnőjét. Naveen elmeséli Ray-nek, hogy Tianát szereti és érte hajlandó lenne feladni az álmait is, de mielőtt szerelmet vallhatnak a lánynak, a vudu szellemek elragadják és visszahurcolják Dr. Facilierhez.
Ray elmondja Tianának, hogy Naveen őt szereti, de amikor Tiana elmegy a húshagyókeddi parádéra, azt látja, hogy Naveen (valójában Lawrence) és Charlotte összeházasodnak. Tiana bánatában egy temetőbe húzódik vissza, hogy egyedül legyen. Eközben Ray és Louis Naveen megmentésére indulnak és sikerült kiszabadítaniuk egy varázserejű talizmánnal együtt. Ray megtalálja Tianát és átadja neki a talizmánt, és megpróbálja feltartóztatni az őket üldöző szellemeket, de Dr. Facilier halálos sebet ejt rajta. Facilier feltartóztatja Tianát és egyezséget ajánl: a talizmánért cserébe segít neki megvalósítani az álmát és létrehozni az éttermét. Miután Tiana rájön, hogy inkább Naveennel lenne, visszautasítja Dr. Facilier ajánlatát, kiragadja a talizmánt a kezéből és összetöri. A feldühödött vudu szellemek ekkor Facilier ellen fordulnak és adósságaiért cserébe magukkal hurcolják.
Naveen éppen a helyzetet és az alakcseréket magyarázza a zavarodott Charlotte-nak, amikor Tiana rájuk talál. Tiana bevallja, hogy ő is szereti Naveent és vele akarja tölteni az életét, akár béka formában is. Charlotte-t meghatja a történet és vállalja, hogy megcsókolja Naveent, hogy együtt lehessenek Tianával. Azonban az óra éjfélt üt, véget ér húshagyókedd és már Charlotte sem hercegnő – a csók ellenére Naveen nem változik vissza emberré. Louis ekkor talál rájuk, kezében a haldokló Ray-jel, aki búcsút vesz tőlük és sok boldogságot kíván nekik. Halála után egy újabb fényes csillag gyúl ki az égen.
Tiana és Naveen visszatérnek Mama Odie-hoz, aki összeadja őket. Az első csók alkalmával csoda történik, mindketten visszaváltoznak emberré – hiszen házassága révén már Tiana is hercegné lett. Mindketten visszatérnek New Orleansba és fényes lakodalmat csapnak. Tiana végre meg tudja nyitni „Tiana's Palace” névre hallgató éttermét és a két ragyogó esthajnalcsillag őrködik felettük.

Box Office
Év Film Bevételek
Amerika Más Terület Világszerte
2004 A legelő hősei $ 50,030,461 $ 95,327,601 $ 145,358,062
2005 Csodacsibe $ 135,386,665 $ 179,046,172 $ 314,432,837
2007 A Robinson család titka $ 97,822,171 $ 71,510,863 $ 169,333,034
2008 Volt $ 114,053,579 $ 195,926,415 $ 309,979,994
2009 A hercegnő és a béka $ 104,400,899 $ 162,644,866 $ 267,045,765